erfgoedobject

Burgerhuis met trapgevel

bouwkundig element
ID: 25892   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/25892

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
  Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

 • is aangeduid als beschermd monument Burgerhuis met trapgevel
  Deze bescherming is geldig sinds 03-09-1981

 • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Patershol en omgeving
  Deze bescherming is geldig sinds 03-09-1981

Beschrijving

Diephuis met trapgevel (5 trappen + topstuk), twee traveeën en drie bouwlagen met zadeldak (leien), uit de 17de eeuw. Traditionele bak- en zandsteenbouw waarbij de Balegemse zandsteen bij restauratie vervangen werd door Franse steen. Op de bovenverdieping kruiskozijnen met ontlastingsbogen (op de bovenste verdieping) met zandstenen negblokken. Doorlopende waterlijsten, cartouches en muurankers op de borstweringen. Optreden en trapgevel afgezet met zandstenen hoekblokken; ovale oculus met rankwerk omlijst en eindigend op twee voluten bovenaan in de geveltop. Gewijzigde begane grond met groot rechthoekig uitstalraam overspannen met een korfboog en rechthoekige deur met tussendorpel op consoles en bovenlicht, overspannen met rondboog.


Bron     : Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. met medewerking van Linters A. & Dambre-Van Tyghem F. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4NA, Brussel - Gent.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen, Verbeeck, Mieke
Datum  : 1976


Relaties

 • Is deel van
  Patershol

 • Is deel van
  Sint-Veerleplein

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Burgerhuis met trapgevel [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/25892 (Geraadpleegd op 13-08-2020)