erfgoedobject

Classicistisch herenhuis

bouwkundig element
ID: 25908   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/25908

Juridische gevolgen

Beschrijving

Classicistisch herenhuis volgens bouwaanvraag in 1777 gebouwd voor de prelaat van de abdij van Baudeloo op de grond van het vernietigde klooster van de Engelse paters Jezuïeten (afgeschaft in 1773); van begin 19de eeuw tot 1845 Bisschoppelijk Paleis en thans Sint-Lievenscollege. Breed uitgewerkte lijstgevel van zeven traveeën en drie bouwlagen; volledig bepleisterd op zandstenen plint. Begane grond gemarkeerd door rondboogvormige muuropeningen met sluitsteen tussen afgevlakte bossage. Bovenbouw geritmeerd door kolossale pilasters met Corinthisch kapiteel en gemarkeerd door de vooruitspringende middenpartij van drie traveeën bekroond met een driehoekig fronton boven het breed hoofdgestel dat de gevel aflijnt. Rechthoekige vensters in geprofileerde omlijstingen met oren. Borstweringen versierd met spiegel en kordons.

Achtergevel van baksteen op arduinen plint: zeven traveeën breed en drie bouwlagen hoog, afgelijnd door kolossale pilasters. Erkervormig uitspringend middenrisaliet van drie traveeën, gemarkeerd door kolossale pilasters en bekroond met een gebogen fronton. Steekboogvensters in de zijtraveeën en rondboogvensters in de middentraveeën met hol geprofileerd beloop met sluitsteen. Gelijkaardige deuren op de begane grond.

Mobilair: Lodewijk XVI-stucversiering, gemarmerd trappenhuis met marmerschildering, kapel uit het laatste kwart van de 18e eeuw.

  • Stadsarchief Gent, Oud Archief, reeks 535, bundel 310, nummer 42.

Bron     : Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. met medewerking van Linters A. & Dambre-Van Tyghem F. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4NA, Brussel - Gent.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen, Verbeeck, Mieke
Datum  : 1976

Aanvullende informatie

In de inkomhal hangt een gedenkplaat voor de oud-leerlingen van het Sint-Jorisgesticht die stierven tijdens de Eerste Wereldoorlog. Het moment bestaat uit een marmeren kader met bronzen laagreliëfs naar ontwerp van Geo Verbanck. De reliëfs stellen Sint-Joris en twee jongens in profiel voor.
  • DEPESTEL, SARAH, Monumenten ter ere van gesneuvelden uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog in Gent: een (kunst)historisch overzicht met voorstellen ter bevordering van de instandhouding en eventuele restauratie, Masterproef Monumenten- en Landschapszorg, Artesis Hogeschool Antwerpen, 2009.
Auteurs : Depestel, Sarah
Datum: 01-01-2009

Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Classicistisch herenhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/25908 (Geraadpleegd op 05-12-2020)