is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Classicistisch herenhuis
Deze vaststelling is geldig sinds
is aangeduid als beschermd monument Classicistisch herenhuis
Deze bescherming is geldig sinds
is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Classicistisch herenhuis
Deze vaststelling was geldig van tot
Classicistisch herenhuis volgens bouwaanvraag in 1777 gebouwd voor de prelaat van de abdij van Baudeloo op de grond van het vernietigde klooster van de Engelse paters Jezuïeten (afgeschaft in 1773); van begin 19de eeuw tot 1845 Bisschoppelijk Paleis en thans Sint-Lievenscollege. Breed uitgewerkte lijstgevel van zeven traveeën en drie bouwlagen; volledig bepleisterd op zandstenen plint. Begane grond gemarkeerd door rondboogvormige muuropeningen met sluitsteen tussen afgevlakte bossage. Bovenbouw geritmeerd door kolossale pilasters met Korinthisch kapiteel en gemarkeerd door de vooruitspringende middenpartij van drie traveeën bekroond met een driehoekig fronton boven het breed hoofdgestel dat de gevel aflijnt. Rechthoekige vensters in geprofileerde omlijstingen met oren. Borstweringen versierd met spiegel en cordons.
Achtergevel van baksteen op arduinen plint: zeven traveeën breed en drie bouwlagen hoog, afgelijnd door kolossale pilasters. Erkervormig uitspringend middenrisaliet van drie traveeën, gemarkeerd door kolossale pilasters en bekroond met een gebogen fronton. Steekboogvensters in de zijtraveeën en rondboogvensters in de middentraveeën met hol geprofileerd beloop met sluitsteen. Gelijkaardige deuren op de begane grond.
Lodewijk XVI-stucversiering, gemarmerd trappenhuis met marmerschildering, kapel uit het laatste kwart van de 18e eeuw.
Bron: BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. met medewerking van LINTERS A. & DAMBRE-VAN TYGHEM F. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4na, Brussel - Gent.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
In de inkomhal hangt een gedenkplaat voor de oud-leerlingen van het Sint-Jorisgesticht die stierven tijdens de Eerste Wereldoorlog. Het moment bestaat uit een marmeren kader met bronzen laagreliëfs naar ontwerp van Geo Verbanck. De reliëfs stellen Sint-Joris en twee jongens in profiel voor.