erfgoedobject

Burgerhuis De vier Haymondskinderen

bouwkundig element
ID: 25919   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/25919

Juridische gevolgen

Beschrijving

Zogenaamd "De vier Haymondskinderen". Breedhuis van vijf traveeën, twee bouwlagen met mansardedak (leien, pannen), in het fries gedateerd 1731 (zie bouwaanvraag). Lodewijk XIV-gevel van arduin met rechthoekige, vlak omlijste vensters afgelijnd door waterlijsten. Spiegels met uitgeholde hoeken in de borstwering. Verhoogde halsgevel met vleugelstukken verrijkt met op dekplaten rustende siervazen. Boven het hoofdgestel steunend op vier consoles, bevindt zich een driehoekig, van oculus voorzien fronton. Spiegelboogdeur met originele Lodewijk XIV-deur met de voorstellingen van de vier Heemskinderen en de attributen van het brouwersambt. Kwarthol beloop op neuten, met imposten en sluitsteen, ingeschreven in een rechthoekige, geblokte omlijsting bekroond met een druiplijst waarop een bovenlicht dat gecantonneerd wordt door voluutconsoles.

  • Stadsarchief Gent, Oud Archief, reeks 535, bundel 310, nummer 9.

Bron     : Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. met medewerking van Linters A. & Dambre-Van Tyghem F. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4NA, Brussel - Gent.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen, Verbeeck, Mieke
Datum  : 1976


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Burgerhuis De vier Haymondskinderen [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/25919 (Geraadpleegd op 05-12-2020)