Winkelhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Winkelhuis

Beschrijving

In zijn geheel gecreëerd winkelhuis van 1885, naar ontwerp van Octaaf Van Rysselberghe. Monumentaal hoekhuis in neoclassicistische stijl met late second-empire invloed. Drie bouwlagen en entresol van vijf brede traveeën onder mansardedak, attiek op de middentravee en driekwart hoektravee uitgewerkt als torentje onder koepel.

Voorgevel met parement van natuursteen: onderbouw van arduin, bovenbouw van Franse kalksteen, geritmeerd door kolossale pilasters. Markant middenrisaliet van drie traveeën geflankeerd door pilasters met lijstkapiteel; bovenverdieping geleed door Ionische halfzuilen onder gekornist hoofdgestel: per travee een rondboog met ingeschreven booglijsten op een deelzuiltje, met medaillon met beschilderde antiquiserende vrouwenhoofden en griffioenen in het boogveld. Lagere rechthoekige vensters op de bovenste verdieping alternerend met brede penanten met reliëfplaten met Bijbelse figuren naar ontwerp van beeldhouwer H. Leroy, geflankeerd door gegroefde pilasters. Zijtraveeën met vier bouwlagen, drielicht met centraal halfrond balkon op de tweede bouwlaag, ijzeren leuning op de derde bouwlaag en klein venster tussen gesculpteerde panelen op de bovenste verdieping.

Afgeronde hoektravee van drie traveeën met vier bouwlagen en entresol, horizontaal geleed door een omlopend ijzeren balkon, cordons en decoratieve banden. Rechthoekige bovenvensters in geriemde omlijsting; kleinere vensters op de bovenste verdieping met sgraffito bloempanelen en jaartal op de penanten.

Arduinen onderbouw met afgevlakte bossage, heden geschilderd, enkel behouden op de hoekpanelen; middenpanden met verbouwde moderne winkelpuien. Rechthoekige uitstalramen en steek- en rondboogvormige vensters op de entresol; aflijnend klassiek hoofdgestel.

Eenvoudige zijgevel van twee venstertraveeën in de Nodenaysteeg. Een doorlopend gekornist hoofdgestel met architraaf, fries met spiegels en kroon- en tandlijst op klosjes lijnt gevel af; middenrisaliet met bekronende attiek met dakkapellen onder driehoekig fronton en zuiltjes op de hoeken.

Aanleunend industrieel gebouw in de Nodenaysteeg, op de hoek met de Schuurkenstraat. Drie bouwlagen van respectievelijk drie traveeën; een afgesnuite hoektravee en vijf traveeën onder mansardedak (kunstleien) met dakkapellen uit eerste kwart 20ste eeuw. Baksteenbouw met gebruik van hardsteen en decoratief ijzerwerk onder meer muurankers met lichte art-nouveau-inslag. Voorgevel met drie traveeën uitgewerkt als risaliet, horizontaal belijnd door een overhoekse en rechte muizentand. Gekoppelde steekboogvensters, op de begane grond met lateiconsooltjes, op de tweede bouwlaag gescheiden door Toscaanse halfzuilen; rondboogvensters met booglijst op imposten op de bovenste verdieping. Zijgevel met getoogde vensters.

• S.N. 1888: L'Emulation XIII, planche 16-19.