erfgoedobject

Hotel Schamp

bouwkundig element
ID
25980
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/25980

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hotel Schamp
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is deel van de aanduiding als beschermd monument Hotel Schamp: gevels en daken
    Deze bescherming is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Twee herenhuizen
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Twee prachtige herenhuizen uit de 18de eeuw, naar de eigenaars achtereenvolgens bekend onder de naam: "Hof van Lovendeghem", "Hotel Schamp" en "Hotel d'Alcantara", in het begin van de 18de eeuw gebouwd op de plaats van het "Hof van Huele". Tot het einde van de 18de eeuw behield het complex ook de oude naam "den Vergulden Samson" naar een beeld dat voorheen de gevel versierde.

In 1847 werd een eerste aanvraag gedaan om winkelpuien te openen om aan de gebouwen een nieuwe functie te geven; bij de openbare verkoping in 1898 werd het complex in twee panden verdeeld: een deel van het hoekpand werd "cigaren Caron", ernaast het magazijn "Au bon gout", later de "Innovation" die er nog steeds gevestigd zijn. Circa 1908 werd de begane grond volledig gewijzigd en ook aan de rest van de gebouwen aanpassingen gedaan: de hoek met de Voldersstraat werd afgesnuit en het dak vervangen. Heden poogt men de gevels terug een zekere eenheid te geven door de behouden bovenverdieping te restaureren.

Hoekhuis met de Voldersstraat, in mooie Lodewijk XIV-stijl, op de fries gedateerd 1717. Oorspronkelijk dubbelhuis van zeven traveeën met drie bouwlagen onder schilddak (leien), begin 20ste eeuw verdeeld in twee delen met vermelde aanpassingen en twee toegevoegde traveeën in de Voldersstraat. Heden behouden bepleisterde en geschilderde bovenverdieping onder een afgesnuit dak (pannen). Brede voorgevel gemarkeerd door een middenrisaliet afgelijnd met geblokte hoekbanden onder bekronend driehoekig fronton en topstuk (van vermeld beeld). Registerindeling door middel van fijne cordons; rechthoekige vensters en deurvensters in geprofileerde omlijsting, deurvensters op de bel-etage geflankeerd door vlakke pilasters onder een gekornist gebogen fronton, oorspronkelijk voorzien van een ijzeren balkon (behouden in tweede travee). Borstweringen verrijkt met halfronde boogvelden met Lodewijk XIV-motieven onder meer meerminnen (?), en schelpvormige ornamenten.

Afgesnuite hoektravee en gelijkaardige zijgevel van vier traveeën waarvan de twee linkertraveeën in stijl bijgebouwd zijn.

Behouden winkelpuien ondanks de restauratie van de bovenverdieping.

  • Stadsarchief Gent, reeks 535, bundel 332, nummer 18 van 1714.
  • Stadsarchief Gent, Nota's Van Werveke, nummer 813.
  • NAEYE R. en SEIFFERMAN W. 1976: De achtergevel van het Hotel Vander Haegen en het INNO-ensemble - Veldstraat te Gent, Nieuwsbrief 13 (maart), 22-32.

Bron: BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. met medewerking van LINTERS A. & DAMBRE-VAN TYGHEM F. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4na, Brussel - Gent.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Veldstraat 47

Het herenhuis Veldstraat nr. 47 is ontworpen door de Gentse bouwmeester Bernard de Wilde (1691-1772).

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties

  • Is gerelateerd aan
    Hotel Schamp

  • Is deel van
    Veldstraat


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hotel Schamp [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/25980 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.