erfgoedobject

Hotel Schamp

bouwkundig element
ID
25981
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/25981

Juridische gevolgen

Beschrijving

Twee prachtige herenhuizen uit de 18de eeuw, naar de eigenaars achtereenvolgens bekend onder de naam: "Hof van Lovendeghem", "Hotel Schamp" en "Hotel d'Alcantara", in het begin van de 18de eeuw gebouwd op de plaats van het "Hof van Huele". Tot het einde van de 18de eeuw behield het complex ook de oude naam "den Vergulden Samson" naar een beeld dat voorheen de gevel versierde.

In 1847 werd een eerste aanvraag gedaan om winkelpuien te openen om aan de gebouwen een nieuwe functie te geven; bij de openbare verkoping in 1898 werd het complex in twee panden verdeeld: een deel van het hoekpand werd "cigaren Caron", ernaast het magazijn "Au bon gout", later de "Innovation" die er nog steeds gevestigd zijn. Circa 1908 werd de begane grond volledig gewijzigd en ook aan de rest van de gebouwen aanpassingen gedaan: de hoek met de Voldersstraat werd afgesnuit en het dak vervangen. Heden poogt men de gevels terug een zekere eenheid te geven door de behouden bovenverdieping te restaureren.

Rijk versierd herenhuis in Lodewijk XIV-stijl, vermoedelijk daterend van 1721, naar ontwerp van architect Bernard de Wilde. Aanvankelijk dubbelhuis van zeven traveeën met twee bouwlagen en brede halsgevel onder mansardedak (leien). Behouden bepleisterde en opnieuw geschilderde bovenverdieping, horizontaal geleed door pui- en gekorniste kroonlijst. Hoge rechthoekige vensters in geprofileerde omlijsting met trapezoïdale sluitsteen onder kleine gebogen frontons. Geaccentueerde middentravee tussen arduinen Korinthische pilasters met verguld kapiteel onder driehoekig fronton met schelpmotief, geflankeerd door twee dolfijnen. Gevelhals geleed door Korinthische pilasters die het hoofdgestel met gebogen fronton ondersteunen; boogveld verrijkt met griffioenen die oculus flankeren; topstuk met siervaas.

Haaks aanleunend tegen laatstgenoemd herenhuis, kleine gevel die het brede gedeelte van de Veldstraat afsluit, twee lagere bouwlagen van drie traveeën onder mansardedak (leien) bekend als eerste voorbeeld van dergelijke bedaking in Gent, op een gevelsteen gedateerd 1714. Voorgevel met pseudo-halsgevel in Lodewijk XIV-stijl, voluutvormige vleugelstukken voorzien van dekplaten en siervazen onder een hoofdgestel met gebogen fronton. Eenvoudige rechthoekige bovenvensters. Drie traveeën op de zijgevel.

Doorlopende moderne winkelpuien op de begane grond.

  • Stadsarchief Gent, reeks 535, bundel 332, nummer 18 van 1714.
  • Stadsarchief Gent, Nota's Van Werveke, nummer 813.
  • NAEYE R. en SEIFFERMAN W. 1976: De achtergevel van het Hotel Vander Haegen en het INNO-ensemble - Veldstraat te Gent, Nieuwsbrief 13 (maart), 22-32.

Bron: BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. met medewerking van LINTERS A. & DAMBRE-VAN TYGHEM F. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4na, Brussel - Gent.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is gerelateerd aan
    Hotel Schamp

  • Is deel van
    Veldstraat


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Hotel Schamp [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/25981 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.