erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID: 26   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/26

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Rijhuis van vier bouwlagen en drie traveeën onder zadeldak, met Jugendstil inslag, te situeren in het eerste kwart van de 20ste eeuw. Parement van witte gevelsteen op hoge hardstenen sokkel met imitatiebanden, gebruik van natuursteen voor vlakke lijsten. Deuren in zijtraveeën. Breed middenrisaliet onder driehoekig fronton. Verhoogde begane grond met segmentboogvensters. Verder rechthoekige vensters onder ijzeren lateien met rozetjes, arduinen lekdrempels. Verweerde sgraffiti in de casementen op de borstwering en van het entablement, eveneens in het veld van de rondboognis in het risaliet. Gekorniste kroonlijst.


Bron     : D'Huyvetter C., de Longie B. & Eeman M. met medewerking van Linters A. 1978: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Aalst, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 5N1 (A-G), Brussel - Gent.
Auteurs :  d'Huyvetter, Clio, de Longie, Bea, Eeman, Michèle
Datum  : 1978


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/26 (Geraadpleegd op 04-04-2020)