Hotel Clemmen met katoendrukkerij en pakhuis

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Alternatieve naam Museum A. Vander Haeghen
Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Gent
Deelgemeente Gent
Straat Veldstraat
Locatie Veldstraat 82, Gent (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Gent (actualisaties: 01-01-2006 - 24-09-2007).
  • Adrescontrole Gent (adrescontroles: 25-09-2007 - 25-09-2007).
  • Inventarisatie Gent (geografische inventarisatie: 01-01-1976 - 31-12-1983).
Links

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Museum A. Vander Haeghen

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

omvat de bescherming als monument Hotel Clemmen
gelegen te Veldstraat 82 (Gent)

Deze bescherming is geldig sinds 13-08-1953.

Beschrijving

Zogenaamd "Hotel Clemmen", heden "Museum A. Vander Haeghen". Prachtig 18de-eeuws hotel, op de plaats van het romaans steen "met de twee torens", vermoedelijk in 1746 opgericht naar ontwerp van architect David 't Kindt, in 1771 door zijn weduwe verkocht aan J. Clemmen, "eerste katoenbaron van Gent", die de voorgevel laat voltooien in een classicerende Lodewijk XV-stijl en een achtervleugel laat oprichten langs de Leie, ingericht als katoendrukkerij. In 1815 is Wellington er te gast om Lodewijk XVIII in het ertegenover gelegen "Hotel d'Hane-Steenhuyse" gade te slaan. Sinds 1836 eigendom van de familie Vander Haeghen, door legaat geschonken aan de stad en ingericht als museum in 1945. Heden restauraties aan de gang en gedeeltelijk heropend voor het publiek (Kabinet Maurice Maeterlinck).

Voorgevel van tien traveeën met drie bouwlagen onder mansardedak (leien) met houten dakkapellen. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel, verrijkt met imitatiebanden boven een zandstenen plint, gemarkeerd door een zes traveeën breed middenrisaliet afgelijnd met kwartholle, geblokte pilasters onder een driehoekig fronton. Verticaal geritmeerde gevel met rechthoekige vensters gevat in platte banden die doorlopen op de borstwering en de casementen aflijnen; ramen met houten roedeverdeling. Geaccentueerde balkondeuren op de bovenverdieping: spiegelboogvormig in kwartholle omlijsting met sluitsteen en bekronend half verheven beeldhouwwerk met putti die aardbol dragen; ijzeren balkons met monogram van J. Clemmen. Lambrekijnen en rocailleconsoles wijzen nog op de rococostijl, de koetspoort in de linker travee is reeds classicistisch: rondboogdeur ingeschreven in een rechthoekige geprofileerde omlijsting met sluitsteen met festoenen en druiplijst op consoles; vleugeldeur met gestrekte tussendorpel en bovenlicht met ijzeren tracering.

Achtergevel van zeven traveeën met drie bouwlagen en souterrain. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel met driehoekig fronton op de drie middentraveeën; licht getoogde vensters in vlakke omlijsting, ramen met roedeverdeling. Een eenvoudig hoofdgestel op zandstenen rocailleconsoles lijnt de gevel af.

Achtervleugel langs de Leie, gebouwd als katoendrukkerij en pakhuis ten tijde van J. Clemmen, in 1772, heden pakhuis van grootwarenhuis.

Tuingevel van zeven travee met vier bouwlagen onder laag zadeldak (pannen). Bepleisterde en beschilderde lijstgevel met bekronend driehoekig fronton met oeil-de-boeuf en guirlandes boven de drie middentraveeën, ondersteund door kolossale pilasters met festoenen. Brede steekboogvormige poorten op de begane grond als sokkel, puilijst en verticaal geritmeerde bovenverdieping met licht getoogde vensters in vlakke omlijsting, geriemd in het middenrisaliet met bekronende guirlandes en borstwering met kettingmotief. Kleinere vensters met doorlopende onderdorpels onder de kroonlijst.

Beschilderde bakstenen achtergevel, oorspronkelijk langs de Leie gelegen, van elf traveeën met drie bouwlagen Licht getoogde vensters, volgens archiefstukken gedateerd 1772.

Interieur: nog te restaureren onder meer salon met wandbekleding van Chinese zijde en trappenhuis met muurschilderingen van P.N. Van Reysschoot.

  • Stadsarchief Gent, Oud Archief, reeks 535, bundel 332, nummer 83.
  • DE HERDT R. 1975: Op bezoek bij Joos Clemmen, de eerste "katoenbaron" van Gent, Toerisme in Oost-Vlaanderen V.

Bron: Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. met medewerking van Linters A. & Dambre-Van Tyghem F. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4NA, Brussel - Gent.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen & Verbeeck, Mieke

Datum tekst: 1976

Relaties

maakt deel uit van Veldstraat

Veldstraat (Gent)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.