Grootwarenhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Grootwarenhuis

Beschrijving

Heden grootwarenhuis met vernieuwde voorgevel van acht traveeën met drie bouwlagen opgetrokken uit Franse kalksteen (?) in de eerste helft van de 20ste eeuw geplaatst vóór een hoger oplopend bakstenen gebouw van vijf bouwlagen daterend van 1920.

Voorgevel met sterk contrasterende horizontaal afgelijnde begane grond met grote uitstalramen onder brede luifel en verticaliserende bovenverdieping geritmeerd door vlakke pilasters en geflankeerd door twee hoektorentjes. Per travee, uitspringende drielichten gescheiden door kwartzuilen, rankwerk op de borstwering en fries.

Begroeide bakstenen achtergevel, langs de Leie gelegen.

Aanvullende informatie

Het pand is effectief gebouwd als grootwarenhuis, zogenaamd “Grand Bazar”, dat ontstond vanuit de "Maison Universelle". Enkele historische panden werden gesloopt in 1920 voor de bouw van dit ontwerp in proto-art-decostijl van de hand van architect Jules Van den Hende.

• MEGANCK L. 2002: onderzoek voor het doctoraatsproefschrift “Bouwen te Gent in het interbellum (1919-1939). Stedenbouw – onderwijs – patrimonium”, Universiteit Gent.