erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
26008
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/26008

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadswoning
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Breedhuis van vier traveeën en twee bouwlagen met een zadeldak (leien), op het fries gedateerd 1717. Verankerde bakstenen gevel verwerkt met (beschilderde) zandsteen en voorzien van een arduinen plint. De twee middentraveeën zijn hoger opgetrokken en als halsgevel afgewerkt met vleugelstukken en een driehoekig fronton. Gekoppelde kruiskozijnen in een platte omlijsting met oren, afgelijnd door een waterlijst, speklagen ter hoogte der dorpels. Nummer 7, rechthoekige deur met bovenlicht (vermoedelijk een voormalig venster). Nummer 8, rondboogdeur in een spiegelboogomlijsting van zandsteen met oren en sluitsteen, bekroond met een gestrekte druiplijst waarop een nis met rondbooglijst en sluitsteen gecantonneerd door voluten. Zou volgens V. Fris eertijds toegang verleend hebben tot het Sint-Janshospitaal.

  • FRIS V. 1923: Gand, monumental et historique, Gent, 80.

Bron     : Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. met medewerking van Linters A. & Dambre-Van Tyghem F. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4NA, Brussel - Gent.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen, Verbeeck, Mieke
Datum  : 1976


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/26008 (Geraadpleegd op 12-06-2021)