Kasteeltje Perwijsbroek

Beschrijving

"Kasteeltje van Perwijsbroeck", modo "Kasteel van Coorebijter" naar een Brusselse familie die het lange tijd (1901-1933) als buitengoed bewoonde.

Historiek

Gebouwd circa 1850 ter plaatse van een vroegere schans uit de Spaanse tijd, tot bewaking van de nabije Nete-overgang; binnen de aarden wallen stonden barakken, een gevangenis en een kapel.

Na de vrede van Munster in 1648 maakte de schans plaats voor woningen; de gronden kwamen in handen van Johannes Baptist Van Holen, belastingontvanger te Duffel; hij liet in 1849-1850 de woningen slopen en vervangen door een landhuis, een tuin met vijver, aan straatzijde afgezet met ijzeren hek, werd aangelegd ten zuiden. Hersteld na de zware oorlogsschade van 1914 en in 1933 aangekocht door de gemeente, die na twee jaar het landhuis opnieuw verkocht, maar de tuin, aangelegd in de loop van de tweede helft van de 19de eeuw, in 1934/6 inrichtte als gemeentelijk park; de aanleg naar Engels model omvat onder meer rode paardenkastanje, moerascypres en varenbeuk. De open ruimte ten noorden en noordwesten werd omgevormd tot parking.

Beschrijving

Bepleisterd en beschilderd neoclassicistisch landhuis op rechthoekige plattegrond; souterrain, twee bouwlagen en mezzanino onder afgeknot schilddak (kunstleien). Lijstgevels van telkens drie traveeën met omlopende houten kroonlijst op klossen.

Gecementeerde bakstenen sokkel met zandstenen aflijning, plaatselijk zichtbaar onder de cementlaag. Zuidgevel met Serliaanse opstelling in de uitspringende middentravee. Noordgevel gemarkeerd door gevelhoge, halfronde erker; rondbogige vensters met typische V-roeden, doorgetrokken imposten en omlopend balkon met empire-leuning op de bel-etage. Overigens eenvoudige rechthoekige vensters op doorgetrokken lekdrempels; ijzeren hekjes op de derde bouwlaag.

Interieur met centrale wenteltrap; bewaarde, beschilderde stucplafonds, marmeren schouwen en parket op de bel-etage.

• S.N., Duffel toen, p. 35, 81.
  • S.N., Monumentenfolder gemeentebestuur.