erfgoedobject

Hotel Van Hoobrouck de Moreghem

bouwkundig element
ID
26010
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/26010

Juridische gevolgen

Beschrijving

Laatclassicistisch herenhuis met enkelhuisopstand van zeven traveeën en drie bouwlagen onder een plat dak; volgens bouwaanvraag gebouwd naar ontwerp van J.B. Pisson in 1791. Bepleisterde en geschilderde lijstgevel met keldervensters in de zandstenen plint (heden gedicht). Benedenverdieping gemarkeerd door geblokte penanten en bovenverdieping door een middenrisaliet van drie traveeën geritmeerd door vier kolossale gecanneleerde pilasters met Korinthisch kapiteel; de borstweringen zijn in het risaliet opengewerkt en versierd met stucwerk. Rechthoekige vensters, die op de bovenverdieping gevat zijn in geprofileerde omlijstingen en voorzien van latere, versierde rolluikkasten.

Rondboogpoort: geprofileerd beloop met sluitsteen, geflankeerd door gecanneleerde pilasters waarop consoles een kroon- en tandlijst dragen; rankmotieven in de zwikken; smeedijzeren waaier. Boven het klassieke, gekorniste hoofdgestel wordt de voorgevel afgelijnd met een blinde attiek.

Vier traveeën brede achtergevel met rechthoekig, vlak omlijste vensters. De traptravee bevat een groot venster over de twee bouwlaag. Binnenplaats met stallen op halfrond grondplan. Allerlei bijgebouwen maken het moeilijk de oorspronkelijke toestand van de stallen te reconstrueren: oorspronkelijk twee bouwlagen hoog, verticaal geritmeerd door kolossale pilasters met lijstkapitelen. Rondboogvensters op eerste en rechthoekige vensters op tweede bouwlagen

  • Stadsarchief Gent, Oud Archief, reeks 535, bundel 334, nummer 30.

Bron: BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. met medewerking van LINTERS A. & DAMBRE-VAN TYGHEM F. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4na, Brussel - Gent.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Hotel Van Hoobrouck de Moreghem [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/26010 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.