Hotel Van Hoobrouck de Moreghem

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Gent
Deelgemeente Gent
Straat Vlasmarkt
Locatie Vlasmarkt 10, Gent (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Gent (actualisaties: 01-01-2006 - 24-09-2007).
  • Adrescontrole Gent (adrescontroles: 25-09-2007 - 25-09-2007).
  • Inventarisatie Gent (geografische inventarisatie: 01-01-1976 - 31-12-1983).
Links

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Hotel Van Hoobrouck de Moreghem

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

is beschermd als monument Hotel Van Hoobrouck de Moreghem

Deze bescherming is geldig sinds 26-03-1990.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Zogenaamd "Hotel Van Hoobrouck de Moreghem". Laatclassicistisch herenhuis met enkelhuisopstand van zeven traveeën en drie bouwlagen onder een plat dak; volgens bouwaanvraag gebouwd naar ontwerp van J.B. Pisson in 1791. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel met keldervensters in de zandstenen plint (thans gedicht). Benedenverdieping gemarkeerd door geblokte penanten en bovenverdieping door een middenrisaliet van drie traveeën geritmeerd door vier kolossale gecanneleerde pilasters met Corinthisch kapiteel; de borstweringen zijn in het risaliet opengewerkt en versierd met stucwerk. Rechthoekige vensters, die op de bovenverdieping gevat zijn in geprofileerde omlijstingen en voorzien van latere, versierde rolluikkasten.

Rondboogpoort: geprofileerd beloop met sluitsteen, geflankeerd door gecanneleerde pilasters waarop consoles een kroon- en tandlijst dragen; rankmotieven in de zwikken; gesmeedijzeren waaier. Boven het klassieke, gekorniste hoofdgestel wordt de voorgevel afgelijnd met een blinde attiek.

Vier traveeën brede achtergevel met rechthoekig, vlak omlijste vensters. De traptravee bevat een groot venster over de twee bouwlaag. Binnenplaats met stallingen op halfrond grondplan. Allerlei bijgebouwen maken het moeilijk de oorspronkelijke toestand van de stallingen te reconstrueren: oorspronkelijk twee bouwlagen hoog, verticaal geritmeerd door kolossale pilasters met lijstkapitelen. Rondboogvensters op eerste en rechthoekige vensters op tweede bouwlagen

  • Stadsarchief Gent, Oud Archief, reeks 535, bundel 334, nummer 30.

Bron: Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. met medewerking van Linters A. & Dambre-Van Tyghem F. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4NA, Brussel - Gent.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen & Verbeeck, Mieke

Datum tekst: 1976

Relaties

maakt deel uit van Vlasmarkt

Vlasmarkt (Gent)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.