erfgoedobject

Hotel Van Hoobrouck de Moreghem

bouwkundig element
ID: 26010   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/26010

Juridische gevolgen

Beschrijving

Zogenaamd "Hotel Van Hoobrouck de Moreghem". Laatclassicistisch herenhuis met enkelhuisopstand van zeven traveeën en drie bouwlagen onder een plat dak; volgens bouwaanvraag gebouwd naar ontwerp van J.B. Pisson in 1791. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel met keldervensters in de zandstenen plint (thans gedicht). Benedenverdieping gemarkeerd door geblokte penanten en bovenverdieping door een middenrisaliet van drie traveeën geritmeerd door vier kolossale gecanneleerde pilasters met Corinthisch kapiteel; de borstweringen zijn in het risaliet opengewerkt en versierd met stucwerk. Rechthoekige vensters, die op de bovenverdieping gevat zijn in geprofileerde omlijstingen en voorzien van latere, versierde rolluikkasten.

Rondboogpoort: geprofileerd beloop met sluitsteen, geflankeerd door gecanneleerde pilasters waarop consoles een kroon- en tandlijst dragen; rankmotieven in de zwikken; gesmeedijzeren waaier. Boven het klassieke, gekorniste hoofdgestel wordt de voorgevel afgelijnd met een blinde attiek.

Vier traveeën brede achtergevel met rechthoekig, vlak omlijste vensters. De traptravee bevat een groot venster over de twee bouwlaag. Binnenplaats met stallingen op halfrond grondplan. Allerlei bijgebouwen maken het moeilijk de oorspronkelijke toestand van de stallingen te reconstrueren: oorspronkelijk twee bouwlagen hoog, verticaal geritmeerd door kolossale pilasters met lijstkapitelen. Rondboogvensters op eerste en rechthoekige vensters op tweede bouwlagen

  • Stadsarchief Gent, Oud Archief, reeks 535, bundel 334, nummer 30.

Bron     : Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. met medewerking van Linters A. & Dambre-Van Tyghem F. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4NA, Brussel - Gent.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen, Verbeeck, Mieke
Datum  : 1976


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Hotel Van Hoobrouck de Moreghem [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/26010 (Geraadpleegd op 20-02-2020)