erfgoedobject

Neoclassicistisch herenhuis

bouwkundig element
ID
26011
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/26011

Juridische gevolgen

Beschrijving

Herenhuis van elf traveeën en twee bouwlagen afgedekt met een mansardedak (leien) met zeven dakkapellen. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel in neoclassicistische stijl uit begin negentiende eeuw. Horizontaliserende werking van plint en onderdorpels van arduin en de imitatiebanden. Licht vooruitspringend middenrisaliet van vijf traveeën met centrale dakkapel onder driehoekig fronton met bolvormige ornamentering. Geprofileerde vensteromlijstingen met sluitsteen, op de bovenverdieping met oren en versierde lekdrempels. Twee houten loggia's accentueren de eerste travee. Met panelen versierde borstweringen. Rondboogpoort met hol geprofileerd beloop voorzien van sluitsteen. Kroonlijst op klossen met tandlijst.

Mobilair: stucwerk op plafond met Lodewijk-XVI-motieven. Mooie smeedijzeren trapleuning en marquetterie op de overloop. Marmeren inlegvloer in het trappenhuis.


Bron     : Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. met medewerking van Linters A. & Dambre-Van Tyghem F. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4NA, Brussel - Gent.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen, Verbeeck, Mieke
Datum  : 1976

Aanvullende informatie

Het pand is in gebruik als ambtswoning van de gouverneur van Oost-Vlaanderen.
Auteurs : Verhelst, Julie
Datum: 03-12-2013

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Neoclassicistisch herenhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/26011 (Geraadpleegd op 14-04-2021)