erfgoedobject

Eclectisch hoekhuis

bouwkundig element
ID
26012
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/26012

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Eclectisch hoekhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Eclectisch hoekhuis
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Eclectisch hoekhuis van drie bouwlagen met afgewolfde daken (leien), daterend van het eerste kwart van de 20ste eeuw. Bepleisterde lijstgevels sterk gemarkeerd door het horizontaliserend effect van arduinen plint, doorgetrokken dorpels, hoekstenen en cordons. Afgeronde hoektravee uitlopend in een torentje met ingesnoerde koepelvormige bedaking. Voorgevel van vier traveeën met benadrukte deurtravee: rechthoekige deur met geprofileerd beloop op neuten met sluitsteen en geflankeerd door kwartzuilen; bekronende balustrade op consoles voor het deurvenster van de tweede bouwlaag; dit is eveneens gevat in een geprofileerde omlijsting gekantonneerd door pilasters die de ijzeren balustrade van het gelijkaardige maar soberder afgewerkt deurvenster der bovenste verdieping dragen. De polygonale toren is voorzien van drielichten en eclectische pilasters. Zijgevel van twee traveeën in de Koningstraat. De tweede travee telt vier bouwlagen met rechthoekige deur en rondboogvensters.

Bijbouw van drie traveeën, twee bouwlagen met schilddak (leien). Rechthoekige vensters en poort.


Bron: BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. met medewerking van LINTERS A. & DAMBRE-VAN TYGHEM F. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4na, Brussel - Gent.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Eclectisch hoekhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/26012 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.