Burgerhuis 't Krochtje

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis 't Krochtje

Beschrijving

Zogenaamd "'t Krochtje". Traditioneel hoekhuis van drie bouwlagen met zadeldak (Vlaamse pannen), uit 16de-17de eeuw. Bakstenen trapgevel (11 treden + topstuk) van drie traveeën aan de voorkant, op een begane grond van zandsteen (gedeeltelijk onder het huidig straatniveau). Kruiskozijnen met negblokken afgelijnd door een waterlijst. Ontlastingsbogen met boog- en sluitstenen van zandsteen. Bolkozijnen en laadvenster in geveltop.

Bepleisterde en beschilderde zijgevel van zeven traveeën op kelderverdieping van zandsteen. Rechthoekige deur in een geprofileerde omlijsting uit vierde kwart 18de eeuw. Getrapte achtergevel.

Aanvullende informatie

Het pand is in kern nog een "steen" uit de 13de eeuw. Bewaarde onderste verdieping, heden half verzonken kelder. Tweebeukige ruimte, gebouwd in in Doornikse kalksteen met deels bewaard kruisgewelf op zuilen met bladkapitelen. Bewaarde kraagstenen in de zijmuren. De langsgevel aan de Belfortstraat is onder de huidige bepleistering eveneens 13de-eeuws.

• LALEMAN M.C. & RAVESCHOT P. 1991: Inleiding tot de studie van de woonhuizen in Gent. Periode 1100-1300, Verhandelingen van de Koninklijke Academie voor Wetenschappen, Letteren en Schone Kunsten van België. Klasse der Schone Kunsten 54, Brussel, 124 (S156).