Stadswoningen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadswoningen

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Drie burgerhuizen

Beschrijving

Rijhuizen van respectievelijk vier en drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), uit de eerste helft van de 19de eeuw. Bepleisterde en witgeschilderde lijstgevels met rechthoekige bovenvensters en gevelbekroning door middel van eenvoudig hoofdgestel; nummer 22 met doorgetrokken onderdorpels. Totaal gewijzigde begane gronden.

Aanvullende informatie

De woning op nummer 22 kreeg omstreeks 1987 een opvallende postmoderne gevelingreep en winkelinrichting, naar ontwerp van architect Dirk Coopman in opdracht van fotowinkel Minut One. Coopmans ontwerp inspireert zich op de dynamiek en technische inventie van het ontwikkelen van foto's, wat zich vertaalt in opvallend moderne materialen: ijzeren kabels, reflecterend glas, spiegels, metalen elementen en namaak zonnepanelen. De ingreep zoekt expliciet de confrontatie en het contrast op met de historische, stedelijke architectuur.

• LAPORTE D. 1994: Architectuurgids Gent, Turnhout, 299-300.