Cinema Plaza

• is aangeduid als beschermd monument Cinema Plaza

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Cinema Plaza

Beschrijving

De cinema Plaza, tot circa 1937 genaamd "Ankerpaleis", is een typische bioscoop uit het interbellum.

Begin jaren 1920 opende Arthur Vercammen senior in de Handelsstraat een cinema en noemde die Het Ankerpaleis. Bij de Technische Dienst van de gemeente werden twee bouwaanvragen geregistreerd, één van 1923 en een aanvraag tot verandering van de voorgevel van de cinemazaal van 1924; de bijhorende dossiers werden echter niet teruggevonden. In 1937 kreeg de bioscoop een nieuwe naam, Plaza. Tot eind jaren 1940 deed de Plaza ook dienst als feest- en danszaal. In de jaren 1950 organiseerden de uitbaters tijdens de wintermaanden revues en optredens van Vlaamse vedetten. Daarna was de Plaza opnieuw voltijds cinema. De filmprojectoren bleven draaien tot in de zomer van 2004, overlijdensjaar van exploitant Arthur Vercammen junior. In mei 2017 startten de renovatiewerken aan het gebouw. Het gemeentebestuur laat het ombouwen tot cultureel centrum. De opening wordt gepland eind maart 2019.

Het betreft een vrij sober opgevat, bakstenen complex, bestaande uit een gekanteelde lijstgevel met arduinen daklijst, drie traveeën en één bouwlaag onder plat dak, aan weerszijden geflankeerd door een trapgevel (4 treden + topstuk) van twee plus één travee en twee bouwlagen onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, kunstleien). De gevel is voorzien van partijen in similibezetting, waarin ook het opschrift "Cinema Plaza" is uitgewerkt. In de linkertrapgevel bevindt zich de toegang tot de cinema via een inkomhal met granitovloer en een stucplafond met rosas met vergulde arend en tegen de rechterwand een neoclassicistisch loket in de vorm van een houten erker met ramen met kleinhoutverdeling. De eigenlijke toegangsdeuren zijn gedecoreerd met gecanneleerde houten pilasters in neoclassicistische omlijsting en voorzien van spiegelglas en art-decogetint glas in lood in de bovenlichten.

De cinemazaal zelf is een eenvoudige rechthoekige ruimte met aan beide lange zijden een gaanderij op vierkante kolommen met verguld kapiteel. In de projectiecabine bleef nog de projectieapparatuur en de geluidsinstallatie bewaard die vermoedelijk dateren van circa 1930-1940. De twee projectoren zijn van het type "Ernemann 2" met inbegrip van de geluidsinstallatie.

• Onroerend Erfgoed, digitaal beschermingsdossier DA002346, Antwerpen en Duffel: cinema’s (MALLIET A., 2002).
  • Technische Dienst Duffel, 9.4.3.1., Bouwaanvragen nummers 165 en 192.
  • VAN ENGELAND D. 2008: Filmpaleizen aan de Nete. Plaza en Nova. De Duffelse dorpsbioscopen, Duffel.

Auteurs: Kennes, Hilde; Malliet, An