erfgoedobject

Winkelhuis

bouwkundig element
ID
26023
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/26023

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Winkelhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Winkelhuis
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Rijhuis deel uitmakend van een rij winkelpanden (nummer 2 tot 10) behorend tot het veel voorkomend type uit het laatste kwart van de 19de eeuw en eerste kwart van de 20ste eeuw, namelijk bak- en hardsteenbouw van vier bouwlagen met een entresol, afgedekt met een mansardedak (leien) met dakkapellen. Lijstgevels afgelijnd met een kroonlijst op consoles. Winkelpui op de begane grond. Rechthoekige vensters, met gietijzeren leuning op de derde bouwlaag. Doorlopende banden natuursteen ter hoogte van de dorpels en het middenkalf.

Zes traveeën brede voorgevel met verticaal gelede bovenbouw. Naast de deurtravee gevelpartij van vijf traveeën gevat tussen vooruitspringende penanten met benadrukte, vooruitspringende middeltravee. Getoogde vensters met overspannende ontlastingsboog en waterlijst op de bovenste verdieping. Met panelen versierde borstwering tussen doorlopende dorpels.


Bron: BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. met medewerking van LINTERS A. & DAMBRE-VAN TYGHEM F. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4na, Brussel - Gent.
Auteurs: Lanclus, Kathleen
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Winkelhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/26023 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.