erfgoedobject

Winkelhuis

bouwkundig element
ID
26024
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/26024

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Winkelhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Rijhuis deel uitmakend van een rij winkelpanden (nummer 2 tot 10) behorend tot het veel voorkomend type uit het laatste kwart 19de eeuw - eerste kwart 20ste eeuw, namelijk bak- en hardsteenbouw van vier bouwlagen met een entresol, afgedekt met een mansardedak (leien) met dakkapellen. Lijstgevels afgelijnd met een kroonlijst op consoles. Winkelpui op de begane grond. Rechthoekige vensters, met gietijzeren leuning op de derde bouwlaag. Doorlopende banden natuursteen ter hoogte van de dorpels en het middenkalf.

Gevel van rode en witte baksteen afgewisseld met hardsteen. Drie traveeën breed risaliet naast deurtravee. Rechthoekige vensters, op de tweede bouwlaag bekroond met een druiplijst op consoles. Benadrukte derde travee uitlopend in een getrapt dakvenster met driehoekig fronton en overhoekse pinakel, ontleend aan de gotische stijl. Rechthoekige deur met tussendorpel op consoles en getoogd bovenlicht.


Bron     : Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. met medewerking van Linters A. & Dambre-Van Tyghem F. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4NA, Brussel - Gent.
Auteurs :  Lanclus, Kathleen
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Winkelhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/26024 (Geraadpleegd op )