erfgoedobject

Herenhuis

bouwkundig element
ID
26027
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/26027

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Lijstgevel van acht traveeën, drie bouwlagen en zadeldak (pannen), sedert begin 19de eeuw onderverdeeld in twee eigendommen. Bepleisterde voorgevel op hardstenen plint met keldervensters. In kern opklimmend tot het vierde kwart van de 18de eeuw, maar met aanpassingen. Imitatiebanden op de begane grond. Rechthoekige vensters gevat in geprofileerde omlijstingen. Verdiepte borstweringen. Twee rondboogpoorten met vleugeldeur en bovenlicht, rechter deur geeft toegang tot binnenplaats. Kroonlijst met klossen boven cordon. Nummer 7 winkelpui uit het eerste kwart van de 20ste eeuw: fraai bovenlicht met glasraam voorstellende een pauw met bloemmotieven, onder een luifel (leien). Ten zuiden van de binnenplaats: de voormalige verbindingsvleugel van het Jezuïetencollege met de kerk.


Bron: BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. met medewerking van LINTERS A. & DAMBRE-VAN TYGHEM F. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4na, Brussel - Gent.
Auteurs: Lanclus, Kathleen
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Herenhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/26027 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.