Herenhuis

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Gent
Deelgemeente Gent
Straat Voldersstraat
Locatie Voldersstraat 5-7, Gent (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Gent (actualisaties: 01-01-2006 - 24-09-2007).
  • Adrescontrole Gent (adrescontroles: 25-09-2007 - 25-09-2007).
  • Inventarisatie Gent (geografische inventarisatie: 01-01-1976 - 31-12-1983).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Herenhuis

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beschrijving

Lijstgevel van acht traveeën, drie bouwlagen en zadeldak (pannen), sedert begin 19de eeuw onderverdeeld in twee eigendommen. Bepleisterde voorgevel op hardstenen plint met keldervensters. In kern opklimmend tot het vierde kwart van de 18de eeuw, maar met aanpassingen. Imitatiebanden op de begane grond. Rechthoekige vensters gevat in geprofileerde omlijstingen. Verdiepte borstweringen. Twee rondboogpoorten met vleugeldeur en bovenlicht, rechter deur geeft toegang tot binnenplaats. Kroonlijst met klossen boven kordon. Nummer 7 winkelpui uit het eerste kwart van de 20ste eeuw: fraai bovenlicht met glasraam voorstellende een pauw met bloemmotieven, onder een luifel (leien). Ten zuiden van de binnenplaats: de voormalige verbindingsvleugel van het Jezuïetencollege met de kerk.

Bron: Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. met medewerking van Linters A. & Dambre-Van Tyghem F. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4NA, Brussel - Gent.

Auteurs: Lanclus, Kathleen

Datum tekst: 1976

Relaties

maakt deel uit van Voldersstraat

Voldersstraat (Gent)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.