Herenhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis

Beschrijving

Lijstgevel van acht traveeën, drie bouwlagen en zadeldak (pannen), sedert begin 19de eeuw onderverdeeld in twee eigendommen. Bepleisterde voorgevel op hardstenen plint met keldervensters. In kern opklimmend tot het vierde kwart van de 18de eeuw, maar met aanpassingen. Imitatiebanden op de begane grond. Rechthoekige vensters gevat in geprofileerde omlijstingen. Verdiepte borstweringen. Twee rondboogpoorten met vleugeldeur en bovenlicht, rechter deur geeft toegang tot binnenplaats. Kroonlijst met klossen boven cordon. Nummer 7 winkelpui uit het eerste kwart van de 20ste eeuw: fraai bovenlicht met glasraam voorstellende een pauw met bloemmotieven, onder een luifel (leien). Ten zuiden van de binnenplaats: de voormalige verbindingsvleugel van het Jezuïetencollege met de kerk.

Auteurs: Lanclus, Kathleen