erfgoedobject

Eclectisch burgerhuis

bouwkundig element
ID: 26030   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/26030

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Eclectisch burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Eclectisch rijhuis van drie bouwlagen (met kelderverdieping), twee traveeën, afgedekt met een zadeldak met twee dakkapellen, uit het laatste kwart van de 19de eeuw, op plint gesigneerd "Franz de Yestel (Brux)". Lijstgevel, afgezet met een kroonlijst op consoles, in kalkzandsteen op een plint van hardsteen. Smallere deurtravee geflankeerd door een bredere travee met een gebogen loggia boven de bel-etage. De spiegelboogvensters op de kelderverdieping, de bel-etage en in de eerste travee van de tweede bouwlaag, zijn overspannen met een gebogen druiplijst. Balusters in de borstwering van de bel-etage, waarvan de vensters gescheiden zijn door een halfzuil. De bovendorpels van de rechthoekige vensters der bovenste verdieping zijn overspannen met ontlastingsbogen en gebogen druiplijsten rustend op imposten. Spiegelboogdeur in een rechthoekige omlijsting bekroond met een driehoekig fronton waarop een rondboogvenster met gebogen druiplijst en vleugelstukken.


Bron     : Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. met medewerking van Linters A. & Dambre-Van Tyghem F. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4NA, Brussel - Gent.
Auteurs :  Lanclus, Kathleen
Datum  : 1976


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Eclectisch burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/26030 (Geraadpleegd op 28-10-2020)