erfgoedobject

Hoekhuis

bouwkundig element
ID: 26049   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/26049

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Traditioneel hoekhuis van drie bouwlagen afgedekt met een zadeldak (kunstleien), daterend van circa 1700 (?). Baksteen verwerkt met zandsteen voor de waterlijsten, speklagen en de verweerde gevelstenen. Trapgevel (5 treden + topstuk) van twee traveeën aan de voorkant. Kruiskozijnen vervangen door rechthoekige vensters. Sporen van ontlastingsbogen wijzen op het gewijzigde aantal traveeën. (oorspronkelijk drie). Gedichte oculus in de geveltop. De zijgevel in de Meerseniersstraat bestaat uit een gelijkaardige trapgevel van twee traveeën en een lijstgevel van twee traveeën. Talrijke oude en latere muurankers op de borstwering. Gewijzigde begane grond.


Bron     : Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. met medewerking van Linters A. & Dambre-Van Tyghem F. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4NA, Brussel - Gent.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen, Verbeeck, Mieke
Datum  : 1976


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Hoekhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/26049 (Geraadpleegd op 04-07-2020)