erfgoedobject

Hoekhuis

bouwkundig element
ID: 26053   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/26053

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Hoekhuis met zadeldak (pannen) en twee bouwlagen, volgens bouwaanvraag van 1717. Bak- en zandsteenbouw. Voorgevel van vier traveeën met in- en uitgezwenkte geveltop, geritmeerd door de doorlopende vensteromlijstingen en dorpels. Gekoppelde, rechthoekige vensters onder een waterlijst; op de tweede bouwlaag zijn de vensters verlaagd. De zolderverdieping met twee vensters wordt afgelijnd door voluten en een hoofdgestel waarboven het verjongend deel bekroond is met een gebogen fronton. De siervazen op voluten en fronton zijn verdwenen, sporen van gevelsteen op de borstwering. Rondboogdeur met een geblokt beloop op imposten en voorzien van sluitsteen, bekroond met een gestrekte druiplijst. Recent winkelraam.

Zijgevel, in de Waaistraat, van drie traveeën boven een arduinen plint. Rechthoekige, vlak omlijste vensters met oren en bekronende waterlijst.

  • Stadsarchief Gent, Oud Archief, reeks 535, bundel 340, nummer 12.

Bron     : Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. met medewerking van Linters A. & Dambre-Van Tyghem F. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4NA, Brussel - Gent.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen, Verbeeck, Mieke
Datum  : 1976


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Hoekhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/26053 (Geraadpleegd op 08-08-2020)