erfgoedobject

Stadswoning met trapgevel

bouwkundig element
ID
26055
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/26055

Juridische gevolgen

Beschrijving

Trapgevel (8 treden + topstuk) van vijf traveeën, twee bouwlagen en zadeldak (pannen), daterend uit de 16de eeuw maar volledig heropgebouwd in 1946-47 naar het 16de-eeuws model. Baksteen verwerkt met Franse kalkzandsteen. Kelderverdieping met buitentrap met luik. Gemarkeerde registers van vensters en borstweringen. Gekoppelde vensters met aangepaste kruiskozijnen onder een waterlijst. Bogenrij met verdiepte velden en muurankers in de zwikken boven de vensters. Rechthoekige deur met bovenlicht en recente winkelramen. Linker aanbouw van één travee en twee bouwlagen afgewerkt met trappen: overdekte doorgang naar de Garensteeg. Bak- en zandsteenbouw daterend van de restauratie. Op de begane grond korfboogvormige doorgang en op de bovenverdieping, overhoekse loggia op getrapte console.


Bron: BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. met medewerking van LINTERS A. & DAMBRE-VAN TYGHEM F. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4na, Brussel - Gent.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Stadswoning met trapgevel [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/26055 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.