erfgoedobject

Stadswoning met trapgevel

bouwkundig element
ID: 26057   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/26057

Juridische gevolgen

Beschrijving

Fraai trapgeveltje (6 treden + topstuk) van drie traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak (pannen), volgens de cartouches in de top daterend van "anno 1675". Verankerd, bakstenen gebouw verwerkt met zandsteen, bij de harde restauratie vernieuwd met Franse steen. Gekoppelde kruiskozijnen onder een waterlijst met overspannende ontlastingsbogen (alternerend strek en boogstenen), voorzien van lelie-ankers in de zwikken. De waterlijsten houden in de geveltop het profiel van de dekstenen aan. Aangepaste (bredere) vensters op de begane grond: bovendorpel rustend op consoles en voorzien van bovenlicht. Korfboogdeur met bloemdecoratie in de zwikken en bovenlicht.


Bron     : Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. met medewerking van Linters A. & Dambre-Van Tyghem F. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4NA, Brussel - Gent.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen, Verbeeck, Mieke
Datum  : 1976


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Stadswoning met trapgevel [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/26057 (Geraadpleegd op 09-07-2020)