erfgoedobject

Hoekhuis ontworpen door J.C. Semey

bouwkundig element
ID: 26059   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/26059

Juridische gevolgen

Beschrijving

Hoekhuis van drie bouwlagen met zadeldaken (pannen) met dakvensters en -kapellen, in eclectische stijl, volgens de gevelsteen in de plint gebouwd naar ontwerp van architect J.C. Semey in 1902. Bakstenen gebouw met verwerking van kalkzandsteen op een hardstenen plint. De gevel aan de zijde van de Vrijdagmarkt telt slechts één travee en een afgekante hoektravee, de zijgevel in de Baudelostraat vertoont vier traveeën. Rondboogvensters op de begane grond. De bovenvensters worden per travee gevat in een verdiepte rondboognis. Tweelichten met tussendorpel op consoles en bovenlicht met middenstijl, gekoppelde ontlastingsbogen. De hoektravee met gelijkaardige rechthoekige vensters loopt hoger uit in een neobarokke geveltop, gemarkeerd door oculus, voluten, bolvormige ornamenten en een bekronend gebogen fronton, met waaiervormig scherm. Een gelijkaardige geveltop bekroont de derde travee van de zijgevel, in plaats van het fronton wordt de top hier gemarkeerd door een neogotische overhoekse pinakel.


Bron     : Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. met medewerking van Linters A. & Dambre-Van Tyghem F. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4NA, Brussel - Gent.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen, Verbeeck, Mieke
Datum  : 1976


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Hoekhuis ontworpen door J.C. Semey [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/26059 (Geraadpleegd op 14-07-2020)