erfgoedobject

Lakenmetershuis

bouwkundig element
ID
26064
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/26064

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Lakenmetershuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Lakenmetershuis
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

"Lakenmetershuis", gebouwd op de plaats van het huis "De Wulf", vergaderplaats der corduwaniers, sedert 1868 "Volksboekerij van het Willemfonds". Classicistische halsgevel van drie traveeën en twee bouwlagen, daterend van circa 1770. Voorgevelbepleistering verwerkt met arduin voor plint, trap, venster- en deuromlijstingen en decoratie. Kelderverdieping met vensters en deur (in de bordestrap). Verhoogde begane grond toegankelijk langs een dubbele steektrap met bordes en smeedijzeren leuning. Typisch Gentse gevelverdeling met geaccentueerd middenrisaliet: een verdieping hoger opgetrokken en bekroond met een driehoekig fronton, vensters respectievelijk bekroond met kroonlijst en guirlande. Rechthoekige, vlak omlijste vensters: op de bel-etage met sluitsteen en lambrekijn tussen de consoles waarop de lekdrempel rust. Rechthoekige Lodewijk XVI-deur met smeedijzeren waaier: geprofileerd beloop op neuten bekroond met een kroonlijst op consoles die door een festoen met elkaar verbonden zijn. Gekornist hoofdgestel.


Bron: BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. met medewerking van LINTERS A. & DAMBRE-VAN TYGHEM F. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4na, Brussel - Gent.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Lakenmetershuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/26064 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.