erfgoedobject

Lakenmetershuis

bouwkundig element
ID: 26064   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/26064

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Lakenmetershuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Zogenaamd "Lakenmetershuis", gebouwd op de plaats van het huis "De Wulf", vergaderplaats der corduwaniers, sedert 1868 "Volksboekerij van het Willemfonds". Classicistische halsgevel van drie traveeën en twee bouwlagen, daterend van circa 1770. Voorgevelbepleistering verwerkt met arduin voor plint, trap, venster- en deuromlijstingen en decoratie. Kelderverdieping met vensters en deur (in de bordestrap). Verhoogde begane grond toegankelijk langs een dubbele steektrap met bordes en smeedijzeren leuning. Typisch Gentse gevelverdeling met geaccentueerd middenrisaliet: een verdieping hoger opgetrokken en bekroond met een driehoekig fronton, vensters respectievelijk bekroond met kroonlijst en guirlande. Rechthoekige, vlak omlijste vensters: op de bel-etage met sluitsteen en lambrekijn tussen de consoles waarop de lekdrempel rust. Rechthoekige Lodewijk XVI-deur met smeedijzeren waaier: geprofileerd beloop op neuten bekroond met een kroonlijst op consoles die door een festoen met elkaar verbonden zijn. Gekornist hoofdgestel.


Bron     : Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. met medewerking van Linters A. & Dambre-Van Tyghem F. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4NA, Brussel - Gent.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen, Verbeeck, Mieke
Datum  : 1976


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Lakenmetershuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/26064 (Geraadpleegd op 09-07-2020)