erfgoedobject

Stadswoning

bouwkundig element
ID: 26065   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/26065

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadswoning
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Diephuis met vier traveeën, twee bouwlagen en zadeldak (Vlaamse pannen); bepleisterde in- en uitgezwenkte top, volgens bouwaanvraag van 1711. Gekoppelde rechthoekige vensters in een vlakke, doorlopende omlijsting afgelijnd door een waterlijst. Vensters van de tweede bouwlaag zijn verlaagd en in de middentraveeën aangepast als deurvensters met een ijzeren leuning. De oorspronkelijke casementen in de borstwering zijn enkel boven de tweede bouwlaag bewaard. De twee topgeledingen zijn begrensd door voluten en pilastertjes en bekroond met een gebogen fronton, oorspronkelijk voorzien van een siervaas. Gewijzigde begane grond.

  • Stadsarchief Gent, Oud Archief, reeks 535, bundel 340, nummer 6.

Bron     : Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. met medewerking van Linters A. & Dambre-Van Tyghem F. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4NA, Brussel - Gent.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen, Verbeeck, Mieke
Datum  : 1976


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Stadswoning [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/26065 (Geraadpleegd op 14-07-2020)