erfgoedobject

Stadswoning

bouwkundig element
ID: 26071   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/26071

Juridische gevolgen

Beschrijving

Diephuis van drie traveeën, vier bouwlagen en zadeldak (Vlaamse pannen) uit het eerste kwart van de achttiende eeuw. Bepleisterde lijstgevel met horizontaliserende werking van de doorgetrokken onderdorpels der rechthoekige vensters, als dusdanig aangepast in de negentiende eeuw (?).

Achtergevel uitziend op Bij Sint-Jacobs: bepleisterde klokgevel op arduinen plint met keldervensters, volgens bouwaanvraag daterend van 1795. Rechthoekige deur en vensters: op de begane grond voorzien van sponning en op de bovenverdieping gevat in geprofileerde omlijstingen. Rondboogvenster met omlijsting op imposten in de geveltop, die afgewerkt is met een gebogen druiplijst op horizontale aanzetten.

  • Stadsarchief Gent, reeks 535, bundel 340, nummer 74.

Bron     : Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. met medewerking van Linters A. & Dambre-Van Tyghem F. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4NA, Brussel - Gent.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen, Verbeeck, Mieke
Datum  : 1976


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Stadswoning [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/26071 (Geraadpleegd op 09-07-2020)