erfgoedobject

Hoekhuis

bouwkundig element
ID
26076
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/26076

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Serpentstraat
    Deze bescherming is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekhuis
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Hoekhuis met drie bouwlagen onder een zadeldak (pannen), volgens de bouwaanvraag daterend van 1777. Bepleisterde voor- en zijgevels in classicistische stijl. Imitatiebanden op de begane grond zijn gedeeltelijk bewaard. Rechthoekige vensters in geprofileerde omlijstingen, op de tweede bouwlaag met oren. De borstweringen zijn in de voorgevel respectievelijk opengewerkt en versierd met festoenen in casementen. In de zijgevel is de borstwering boven de begane grond voorzien van onversierde casementen. De lekdrempels op de bovenste bouwlaag worden gedragen door gecanneleerde Lodewijk XVI-consoles. Een klassiek hoofdgestel met trigliefen in de fries en een kroonlijst op klossen wordt bekroond met een opengewerkte attiek. Recente winkelramen op de begane grond.

Aanbouw in de Serpentstraat van drie traveeën en drie bouwlagen. Bepleisterde lijstgevel met rechthoekige vensters voorzien van ijzeren leuningen.

  • Stadsarchief Gent, Oud Archief, reeks 535, bundel 340, nummer 54.

Bron: BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. met medewerking van LINTERS A. & DAMBRE-VAN TYGHEM F. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4na, Brussel - Gent.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Hoekhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/26076 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.