erfgoedobject

Hoekhuis

bouwkundig element
ID: 26076   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/26076

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

  • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Serpentstraat
    Deze bescherming is geldig sinds 14-10-1980

Beschrijving

Hoekhuis met drie bouwlagen onder een zadeldak (pannen), volgens de bouwaanvraag daterend van 1777. Bepleisterde voor- en zijgevels in classicistische stijl. Imitatiebanden op de begane grond zijn gedeeltelijk bewaard. Rechthoekige vensters in geprofileerde omlijstingen, op de tweede bouwlaag met oren. De borstweringen zijn in de voorgevel respectievelijk opengewerkt en versierd met festoenen in casementen. In de zijgevel is de borstwering boven de begane grond voorzien van onversierde casementen. De lekdrempels op de bovenste bouwlaag worden gedragen door gecanneleerde Lodewijk XVI-consoles. Een klassiek hoofdgestel met trigliefen in de fries en een kroonlijst op klossen wordt bekroond met een opengewerkte attiek. Recente winkelramen op de begane grond.

Aanbouw in de Serpentstraat van drie traveeƫn en drie bouwlagen. Bepleisterde lijstgevel met rechthoekige vensters voorzien van ijzeren leuningen.

  • Stadsarchief Gent, Oud Archief, reeks 535, bundel 340, nummer 54.

Bron     : Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. met medewerking van Linters A. & Dambre-Van Tyghem F. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in BelgiĆ«, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4NA, Brussel - Gent.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen, Verbeeck, Mieke
Datum  : 1976


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Hoekhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/26076 (Geraadpleegd op 09-07-2020)