Villa en bedrijfsgebouw Manufacture de tissus métalliques

Beschrijving

Villa en bedrijfsgebouw van de "Manufacture de tissus métalliques - Louis Hermans & J. Govaerts", opgericht in 1868 door Louis Hermans, voor het vervaardigen van metalen weefsels, meer bepaald mouteesten voor brouwerijen en stokerijen (zie opschriften op oude prentkaarten). De nabijheid van de spoorweg heeft ongetwijfeld een rol gespeeld bij de inplanting van het bedrijf op deze plaats.

De huidige villa en de eerste vier traveeën van het bedrijfsgebouw dateren uit het vierde kwart van de 19de eeuw; de volgende travee zijn uitbreidingen uit de 20ste eeuw, zie oude foto's en bouwnaden. Bijgebouw (nok loodrecht op de straat) in de tuin van 1931.

Eclectische villa opgetrokken uit baksteen met verspringende lijstgevels, links twee traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak met dakvenster onder driehoekig fronton (nok parallel aan de straat, leien), rechts drie traveeën en drie bouwlagen onder schilddak (nok parallel aan de straat, leien). Vrij sober geheel met licht getoogde muuropeningen en een houten kroonlijst op tandlijst en klossen. Rechter gedeelte gemarkeerd door ronde hoektorentjes en een centraal risaliet uitlopend op een trapgeveltje (5 treden plus top); de houten erker op ijzeren consoles is vermoedelijk een toevoeging uit het eerste kwart van de 20ste eeuw ter vervanging van het 19de-eeuwse deurvenster met balkon, zoals blijkt uit oude foto's.

Rechts aansluitend, leegstaand bedrijfsgebouw met lijstgevel van negentien traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (nok parallel aan de straat, kunstleien); vijfde en negende travee uitlopend op puntgeveltje; steekbogige muuropeningen. Gesloopt juni-augustus 1996.

• S.N., Duffel nu, p. 93.