Burgerhuis De Boxeme

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis De Boxeme

Beschrijving

Burgerhuis met bepleisterde lijstgevel met drie traveeën, twee bouwlagen en mansardedak (roofing), volgens de bouwaanvraag daterend van 1766, aangepast met keldervenster en dakkapellen in 1770. De begrenzende hoekbanden worden met een rocaille bekroond, tevens console onder het gekorniste hoofdgestel. Geaccentueerde middentravee: spiegelboogvormig deurvenster in een hol geprofileerde omlijsting voorzien van een ijzeren balkon, uitlopende in een dakvenster met bekronend gebogen fronton, opgevuld met loof- en schelpmotieven en gedragen door rococogetinte consoles. Rechthoekige en gekoppelde, vlak omlijste bovenvensters en gebogen zoldervenster. Sporen van de vroegere spiegelboogdeur met sluitsteen onder de balkonplaat. Recente winkelpui.

• Stadsarchief Gent, Oud Archief, reeks 535, bundel 340, nummer 38 en nummer 44.