Stadswoningen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadswoningen

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Patershol en omgeving

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Arbeiderswoning

Beschrijving

Breedhuis van zes traveeën en twee bouwlagen, ontstaan door het samenvoegen van twee woningen uit de 15de en de 17de eeuw.

De drie linkertraveeën, afgedekt met zadeldak (Vlaamse pannen), vormden vroeger één woning (17de eeuw?) waarvan de zijtrapgevel heden uitziet op de gedempte Plottersgracht. Bakstenen, heden bepleisterde en geschilderde en verankerde lijstgevel met gepikte plint. Hangende goot ter hoogte van de middentravee onderbroken door sterk achterover hellend getrapt dakvenster waarachter zadeldak (Vlaamse pannen). Rechthoekige vensters met sponning vervangen hoogst waarschijnlijk de oorspronkelijke kruiskozijnen. Brede penanten. Rechthoekige deur in tweede travee; in derde travee toegevoegde deur, die toegang verleent tot belendende woning, gevat in rechthoekige Lodewijk XVI-getinte, hardstenen deuromlijsting, met holrond beloop, neuten met rozetten gevulde uitgespaarde bovenhoeken en afgelijnd door gestrekte en geprofileerde druiplijst (tweede helft 18de eeuw).

Rechter gevelhelft hoort tot een diephuis met drie traveeën brede trapgevel (7 treden) onder zadeldak (Vlaamse pannen) uit de 15de eeuw. Bepleisterde trapgevel met geschilderde plint, licht vooruitspringend ten opzichte van linkergedeelte van huidige woning. Door gedeeltelijke afkapping van de bepleistering is een overkraging op kleine spitsbogenrij zichtbaar geworden. Rechthoekige bovenvensters - voorheen kruiskozijnen - met sporen van zandstenen negblokken ter hoogte van de dorpels in de penanten, ontlastingsboog met verdiept boogveld blootgelegd boven middenvenster. Groot rechthoekig zoldervenster in de top. Onbewoond en vervallen en reeds gedeeltelijk ingestorte bedaking.