erfgoedobject

Broodbakkerij

bouwkundig element
ID: 26105   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/26105

Beschrijving

Thans tot garage omgevormde mechanische (stoom-) broodbakkerij, in 1909 door de N.V. "Volksbelang" opgericht. Drie traveeën aan de Waaistraat, vijf traveeën aan de Raffinaderijstraat, en één afgeronde travee welke de hoek vormt. Eén bouwlaag bekleed met gele gevelsteen, hardstenen plint en gebruik van hardsteen in de siermotieven; lisenen tussen de traveeën, bekronende steekboogfries die een troggewelf imiteert. In middenste travee langs Waaistraat, en idem in Raffinaderijstraat: monumentale brede tudorboogpoort, met geprofileerde hardstenen omlijsting; aan Waaistraat voorzien van gevelsteen met monogram VB (Volksbelang). Gevelmuur afgedekt door natuurstenen dekplaten.

Het afgeknot schilddak (golfplaten), verhoogd door glazen zadeldak op glazen opstand, rust niet op de gevel, doch op een aantal metalen I-balken (zelfdragende constructie) en dito gebint.

De achterzijde rust tegen, en staat via een doorsteek onder vier zware I-balken op gietijzeren zuilen, in verbinding met het nijverheidsgebouw langsheen de Leie.

  • Kadasterarchief Oost-Vlaanderen, Mutatieschetsen Gent.

Bron     : Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. met medewerking van Linters A. & Dambre-Van Tyghem F. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4NA, Brussel - Gent.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen, Verbeeck, Mieke
Datum  : 1976


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Broodbakkerij [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/26105 (Geraadpleegd op 09-07-2020)