Samenstel van twee stadswoningen

Beschrijving

Oorspronkelijk twee panden, heden verbouwd tot één café, met twee bouwlagen onder afzonderlijke schilddaken (Vlaamse pannen) volgens archiefstukken te dateren 1770, doch met oudere kern.

Nummer 8. Diephuis van drie traveeën met verankerde bepleisterde voorgevel, rechthoekige vensters gevat in platte banden die doorlopen en op de borstwering de casementen aflijnen. Aangepaste begane grond met grote houten raamomlijstingen.

Nummer 10. Hoekhuis met Bij Sint-Jacobs, twee traveeën in de Wijzemanstraat en twee traveeën Bij Sint-Jacobs, oorspronkelijk met een toegevoegde travee met één bouwlaag, naderhand verhoogd met een verdieping en verrijkt met art-decogetinte panelen onder de lekdrempels van de bovenverdieping. Rechthoekige vensters gevat in platte banden die horizontaal doorlopen over de twee gevels. Een eenvoudig hoofdgestel met gelede architraaf, onversierde fries en kroonlijst lijnt gevels af. Gewijzigde benedenvensters zoals bij nummer 8.

• Stadsarchief Gent, Oud Archief, reeks 535, bundel 31, nummer 14.