Hoekhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekhuis

Beschrijving

Hoekhuis van vier traveeën en twee bouwlagen, afgedekt met zadeldak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen), uit de 17de eeuw met aanpassingen uit de 19de eeuw. Verankerde, bepleisterde en geschilderde trapgevel (9 treden + topstuk) met door waterlijsten gemarkeerde horizontale geledingen. Rechthoekige bovenvensters, twee zoldervensters onder verspringende waterlijst. Hoek ter hoogte van tweede bouwlaag afgeschuind met gesculpteerde console met puttihoofdje (grotendeels verweerd) en een schelpmotief als baldakijn voor deze hoeknis. Begane grond, afgelijnd door waterlijst, gewijzigd in 19de eeuw: twee rechthoekige uitstalramen ingeschreven in houten omlijsting met bekronend hoofdgestel; rechthoekige winkeldeur verleent toegang tot tochtportaaltje met trapezoïdale plattegrond; links, steekboogdeur ingeschreven in rechthoekige nis. Verankerde bakstenen zijgevel van vier traveeën en twee bouwlagen: bepleisterde lijstgevel met geschilderde plint waarin dichtgemetselde kelderdeur en drie rechthoekige keldervensters waarvan een met bolkozijn. Rechthoekige vensters met kwartholle dagkanten. Hangende goot. Rechts, rechthoekig klimmend dakvenster met houten omlijsting en luik; recentere dakkapel.