erfgoedobject

Burgerhuis met trapgevel

bouwkundig element
ID: 26166   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/26166

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als beschermd monument Burgerhuis met trapgevel
    Deze bescherming is geldig sinds 03-09-1981

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Diephuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

  • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Patershol en omgeving
    Deze bescherming is geldig sinds 03-09-1981

Beschrijving

Diephuis met vier traveeën, twee bouwlagen en zadeldak (Vlaamse pannen), volgens de gevelsteen daterend van 1687. Verankerde bakstenen trapgevel (9 trappen + topstuk) verwerkt met zandsteen, voor de banden boven de bovendorpels en voor de hoekstenen, en hardsteen voor de plint. Rechthoekige vensters met onderbroken rollaag boven de bovendorpels (ontlastingssysteem); de hoekblokken van de vensterstijlen wijzen op de vroegere kruiskozijnen. De borstwering wordt versierd met panelen in natuursteen. Naast de zoldervensters twee verweerde cartouches bekronende gedichte oculus gevat tussen afgevlakte voluten.


Bron     : Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. met medewerking van Linters A. & Dambre-Van Tyghem F. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4NA, Brussel - Gent.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen, Verbeeck, Mieke
Datum  : 1976


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Burgerhuis met trapgevel [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/26166 (Geraadpleegd op 29-01-2020)