erfgoedobject

Stadswoning met restant van Brouwershuis

bouwkundig element
ID
26190
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/26190

Juridische gevolgen

Beschrijving

Heden breedhuis van vier traveeën met drie bouwlagen onder meer verhoogde begane grond, onder zadeldak (pannen) met bepleisterde voorgevel uit de 19de eeuw, doch oudere kern met haaks schilddak (pannen).

Horizontaal belijnde lijstgevel met arduinen cordons, rechthoekige vensters in sobere stucomlijsting, met rolluikkasten op de verhoogde begane grond. Een eenvoudig hoofdgestel lijnt gevel af.

Volgens archiefstukken zou het zogenaamde Brouwershuis zich ongeveer op deze plaats bevonden hebben (mogelijk de oudere kern?): immers in 1795 werd het verkocht en verdeeld in twee panden; het pand langs de Zwartezustersstraat werd ingericht als herberg, met uithangbord "Het Brouwershuis"; het pand in de Jonkvrouw Mattestraat 1-1A werd onder meer gebruikt als openbare verkoopzaal, vergaderzaal van de vrijmetselaarsloge, werkplaats van een rijtuigmaker en heden opslagplaats. De voormalige vergaderzaal van de Brouwers, in zeer vervallen toestand doch met behouden gesigneerd en gedateerd stucplafond "Jan Hanssche: / 1673" bevindt zich in dit pand. Vijf gesculpteerde reliëfpanelen, gescheiden door met rankwerk versierde moerbalken met sloffen steunend op stenen korbeeltjes, met volgende voorstellingen: middenpaneel met Phaeton, uit zijn wagen geworpen, geflankeerd door de wapenschilden van de brouwers en van P. della Faille, eerste schepenen van de keure in het jaar dat het plafond vervaardigd werd; overige panelen met mythologische taferelen namelijk de twaalf werken van Hercules onder meer de leeuw van Nemea, de stier van Marathon, de hydra van Lerne en de nederlaag der Amazonen.

  • Stadsarchief Gent, Atlas Goetgebuer, D.43/F.77.
  • CLAEYS P. 1899: Plafond de l'ancienne Maison des Brasseurs, Inventaire archéologique de Gand, 128.

Bron: BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. met medewerking van LINTERS A. & DAMBRE-VAN TYGHEM F. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4na, Brussel - Gent.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Voor meer informatie over het stucwerk van Hansche in het voormalige brouwershuis zie:

  • ROMBAUTS P. 1993: Een iconografische en iconologische studie van de stucwerkplafonds van Jan Christiaan Hansche in 17e eeuwse gebouwen, onuitgegeven licentiaatsverhandeling, UGent.
  • VAN VAECK M. 1997: Beelden van omhoog. Hansches 17de-eeuwse plafonddecoraties in stucwerk in de kastelen van Horst, Modave en Beaulieu en in het Gentse Brouwershuis, Monumenten en Landschappen 16. 5, 21-56.
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Stadswoning met restant van Brouwershuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/26190 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.