erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
26194
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/26194

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Enkelhuis van vier traveeën met drie bouwlagen onder zadeldak (?), uit de eerste helft van de 20ste eeuw, rechts onder de puilijst gesigneerd architect G. Monnier.

Gecementeerde voorgevel met art-deco-inslag. Verticaal geritmeerde bovenverdieping met kolossale pilasters met bekronend medaillon en bloemmotieven; rechthoekige vensters per travee gevat in een geriemde omlijsting met balustrades en bloempanelen op de borstwering. Gevelbekroning door middel van een hoofdgestel met kroon- en tandlijst op klossen. Begane grond met inrijpoort, rechthoekige deur met gekruld ijzerwerk en bovenlicht met glas in lood; gewijzigde winkelpui.


Bron: BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. met medewerking van LINTERS A. & DAMBRE-VAN TYGHEM F. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4na, Brussel - Gent.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/26194 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.