erfgoedobject

Pastorie Sint-Jan Baptistparochie met ommuurde tuin

bouwkundig element
ID
26207
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/26207

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Pastorie met ommuurde tuin
  Deze vaststelling is geldig sinds

 • is aangeduid als beschermd monument Pastorie Sint-Jan Baptistparochie
  Deze bescherming is geldig sinds

 • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Afsneedorp
  Deze bescherming is geldig sinds

Beschrijving

Alleenstaand dubbelhuis van zes traveeën met twee bouwlagen en zadeldak (Vlaamse pannen, nok parallel met de straat). Huidig gebouw met oude kern vermoedelijk aangepast en uitgebreid circa 1769 in opdracht van de Sint-Pietersabdij onder leiding van J. Van Duerne, bouwmeester (zie archiefstukken). Twee zandstenen gevelstenen in de linkse en rechtse benedenhoek van de voorgevel vermelden "R.M.D. Gvdwalus Seiger 70-Abbas Sanctie Petri" en "D. Iosephus Van Dverne - Magister fabricae". Tussen 1778 en 1781 hadden werken plaats onder leiding van L. De Villegas, bouwmeester van de Sint-Pietersabdij en tussen 1787 en 1792 onder zijn opvolger Van Gastel.

Verankerde bakstenen voorgevel met classicistische inslag, horizontaal gemarkeerd door geschilderde banden ter hoogte van de onder- en bovendorpels en aflijnende geprofileerde lijst. Rechthoekige vensters in vlakke beschilderde omlijsting; vernieuwd houtwerk uit derde kwart 19de eeuw. Spiegelboogvormige deur in vierde travee met getralied bovenlicht en nog oorspronkelijke houten roedeverdeling; sporen van zandstenen hoekblokken. Behouden getralied bovenlicht bij gedeeltelijk gedicht benedenvenster in de vijfde travee.

Gelijkaardige, geschilderde bakstenen achtergevel, op de bovenverdieping met blinde vensters in de eerste, derde en vijfde travee. Links beraapte zijgevel. Rechtse zijgevel van baksteen met sporen van muurvlechtingen en twee vierkante venstertjes met sponning en duimen in de geveltop. Interieur met behouden stucplafonds en eenvoudige 18de-eeuwse schouw met Delftse tegels.

 • Rijksarchief Gent, Sint-Pieters, II-reeks, nummer 851.

Bron     : Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. 1983: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Fusiegemeenten, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4ND, Brussel - Gent.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen, Verbeeck, Mieke
Datum  :

Aanvullende informatie

Het interieur is nog oorspronkelijk 18de-eeuws in een sobere classicistische stijl met onder meer in het groot salon een eenvoudige schouw met betegeling met Delftse tegels, een schouwwand met lijstwerk en bepleisterde balklagen met sober uitgewerkte profilering in stucwerk.

Een hoge bakstenen muur, vernieuwd en verplaatst circa 1928 samen met de kerkhofmuur, omsluit de beboomde pastorietuin. De muur is afgewerkt met een ezelsrug en heeft een hoger opgetrokken poortje met houten deur ter hoogte van de inkom.

 • Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, Beschermingsdossier DO001016, Woonhuis en omgeving Hof ten Broecke, pastorie Afsneedorp 9 en Afsneedorp (S.N., 1996).
Auteurs : Daemen, Caroline
Datum:

Relaties

 • Is deel van
  Afsneedorp

 • Is deel van
  Dorpskom Afsnee


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Pastorie Sint-Jan Baptistparochie met ommuurde tuin [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/26207 (Geraadpleegd op )