is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kasteeldomein Beelaert
Deze vaststelling is geldig sinds
omvat de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Lusthof van de familie Beelaert
Deze vaststelling was geldig van tot
Voormalig lusthof van de familie Beelaert, gebouwd in 1812 op de plaats van het zogenaamd "Goed ten Bossche". Dit was een belangrijk leengoed met hoeve, gelegen aan de grote Leiebocht ten noorden van het dorp. Reeds vermeld in de 14de eeuw en bij Sanderus terug te vinden als kasteel onder de naam "Heerlijkheid van Idewalle". Het oude kasteel werd volgens archiefstukken verkocht in 1767. In de 19de eeuw eigendom van de familie Beelaert die het domein samen met de omliggende hoeven (Goedingenstraat nummers 5 tot 8) schonk aan het O.C.M.W.
Huidige gebouw met dubbelhuisopstand en sober bepleisterde en geschilderde voorgevel van vijf traveeën met twee bouwlagen en zadeldak (Vlaamse pannen), uitziend op de Leie. Verhoogde begane grond boven souterrain met kleine venstertjes. Eenvoudige rechthoekige vensters op arduinen lekdrempels en met rolluikkasten. Centrale rechthoekige deur met brede trap (zes treden). Houten klokkentorentje op de nok.
Omringend park met vijver.
Bron: BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. 1982: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Fusiegemeenten, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4nd, Brussel - Gent.
Auteurs: Bogaert, Chris
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Het kasteel werd ingeplant in de Leiemeersen (de zogenaamde 'Beelaertmeersen'), in een bocht van de rivier. Het park in landschappelijke stijl strekt zich uit vanaf het noorden, waar de kasteelvijver zich bevindt, naar het westen van het domein. Daar is ook de langgestrekte kasteelhoeve gelegen. De landschappelijke aanleg, reeds te zien op de eerste topografische basiskaart van België, verving de formele tuinaanleg die op de Ferrariskaart (1778) nog zichtbaar was.