erfgoedobject

Lusthof van de familie Beelaert

bouwkundig element
ID
26214
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/26214

Juridische gevolgen

Beschrijving

Voormalig lusthof van de familie Beelaert, gebouwd in 1812 op de plaats van het zogenaamd "Goed ten Bossche". Dit was een belangrijk leengoed met hoeve, gelegen aan de grote Leiebocht ten noorden van het dorp. Reeds vermeld in de 14de eeuw en bij Sanderus terug te vinden als kasteel onder de naam "Heerlijkheid van Idewalle". Het oude kasteel werd volgens archiefstukken verkocht in 1767. In de 19de eeuw eigendom van de familie Beelaert die het domein samen met de omliggende hoeven (Goedingenstraat nummers 5 tot 8) schonk aan het O.C.M.W.

Huidige gebouw met dubbelhuisopstand en sober bepleisterde en geschilderde voorgevel van vijf traveeën met twee bouwlagen en zadeldak (Vlaamse pannen), uitziend op de Leie. Verhoogde begane grond boven souterrain met kleine venstertjes. Eenvoudige rechthoekige vensters op arduinen lekdrempels en met rolluikkasten. Centrale rechthoekige deur met brede trap (zes treden). Houten klokkentorentje op de nok.

Omringend park met vijver.

  • DE POTTER F. en BROECKAERT J. 1864-70: Geschiedenis van de gemeenten der provincie Oost-Vlaanderen, reeks I, deel 1, Gent, 13 en 30-32.

Bron     : Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. 1983: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Fusiegemeenten, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4ND, Brussel - Gent.
Auteurs :  Bogaert, Chris
Datum  : 1983


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Lusthof van de familie Beelaert [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/26214 (Geraadpleegd op 21-06-2021)