Hoeve met losse bestanddelen

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Gent
Deelgemeente Afsnee
Straat Goedingenstraat
Locatie Goedingenstraat 8, Gent (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Gent (actualisaties: 01-01-2006 - 24-09-2007).
  • Adrescontrole Gent (adrescontroles: 25-09-2007 - 25-09-2007).
  • Inventarisatie Gent (geografische inventarisatie: 01-01-1976 - 31-12-1983).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Hoeve met losse bestanddelen

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Hoeve met losstaande bestanddelen bestaande uit een boerenhuis met omhaagd voortuintje (nok parallel met de straat) met haaks erachter, ten noorden oude stallingen en recentere dwarsschuur ten oosten van het woonhuis. Erf toegankelijk via breed ijzeren hek met jaartal 1869 en initialen C.B. (naar verluidt de datum waarop de hoeve door de eigenaar Ch. Beelaert geschonken werd aan het O.C.M.W.).

Boerenhuis van zeven traveeën, met één bouwlaag en zadeldak (Vlaamse pannen) met rechter zijaandak met muurvlechtingen, in kern opklimmend tot de 18de eeuw. Verankerde gewitte gevels op gepikte plint afgelijnd door getrapte bakstenen daklijst. Rechthoekige vensters met sponning en duimen, houten luiken en kleine roedeverdeling in de ramen. Centrale rechthoekige deur met bovenlicht. Achtergevel met hoger geplaatst venstertje met bolkozijn van de opkamer.

Ten noorden, haakse stallingen met gewitte bakstenen gevels onder zadeldak (Vlaamse pannen, nok loodrecht op de straat) vermoedelijk ook daterend uit de 18de eeuw. Erachter, bakstenen bakoven en omhaagde boomgaard.

Ten oosten, sombere bakstenen dwarsschuur van zes traveeën, naar verluidt daterend van 1869 (zie jaartal in hek). Ruime korfboogpoort in de derde travee.

Bron: Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. 1983: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Fusiegemeenten, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4ND, Brussel - Gent.

Auteurs: Bogaert, Chris

Datum tekst: 1983

Relaties

maakt deel uit van Goedingenstraat

Goedingenstraat (Gent)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.