Pastorie Het Leeuwken of den Rooden Leeuw

Beschrijving

Zogenaamd "Het Leeuwken" modo "den Rooden Leeuw", in 1747 aangekocht door drossaard Gressier, die het aan de linker zijde liet vergroten. Een latere eigenares, met name Anna Catharina Smet-Van Thienen schonk den Rooden Leeuw en het bijgebouw aan het armenbestuur voor de inrichting van een gasthuis en indien nog plaats overbleef ook een weeshuis; zo ontstond in 1864 het Gesticht Smet-Van Thienen. Naderhand en tot op heden pastorie.

Classicistisch rijhuis van drie en vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, leien), met eerste helft 19de-eeuws uitzicht.

Nummer 10: gedecapeerde lijstgevel met dubbelhuisopstand, op natuurstenen sokkel; rechthoekige muuropeningen met arduinen dorpels en bewaard houtwerk. Rechthoekige deur in vlakke arduinen omlijsting met kroonlijst op voluutconsoles; empire-motieven in bovenlicht; hogerop deurvenster en balkon met uitgewerkte ijzeren leuning. Aflijnende houten kroonlijst op klossen.

Nummer 12: gelijkaardige, doch bepleisterde lijstgevel met enkelhuisopstand en eenvoudige rechthoekige muuropeningen.

• Duffel toen, p. 40, 89.