erfgoedobject

Villa

bouwkundig element
ID
26224
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/26224

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Haaks op de straat ingeplante voormalige hoeve opklimmend tot de 17de eeuw (1634 gedateerde deurimposten). Woonhuis van zes traveeën met één bouwlaag en zadeldak (Vlaamse pannen) met toegevoegde dakvensters. Verankerde witgekalkte gevels op gepikte plint. Vrij oorspronkelijk behouden erfgevel met beluikte kruiskozijnen en rechthoekige deur met bolkozijn bovenlicht en zandstenen rechtstanden in de derde travee. In 1960 aangepast tot villa met toevoeging van garages vooraan en soort van duiventoren en haakse inkomhal aan de oorspronkelijke achtergevel. Het gedateerde zandstenen korfboogdeurtje (anno 1634) stond naar verluidt voorheen aan de rechterzijgevel.

Op de plaats van de stallen werd circa 1960 een nieuwe villa gebouwd (nummer 44) met behoud van de vierkante gemetselde hekpijlers en ijzeren hek.

  • Kadasterarchief Oost-Vlaanderen, mutatieschetsen Gent, afdeling XXVI (Afsnee), 1959/19, 1960/22.

Bron: BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. 1982: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Fusiegemeenten, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4nd, Brussel - Gent.
Auteurs: Bogaert, Chris
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Villa [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/26224 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.