Hof ter Neuve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hof ter Neuve

Beschrijving

Heden zogenaamd Hof ter Neuve. Voormalige hoeve met oude kern naar verluidt opklimmend tot de 17de eeuw(?).

Heden gerestaureerde en deels verbouwde gebouwen met ruime omringende tuin reikend tot de Leie. Woonhuis ten noorden met zes traveeën en één bouwlaag onder overkragend zadeldak (Vlaamse pannen, nok loodrecht op de straat) met vier recent toegevoegde dakkapellen. Gewitte bakstenen gevels op gepikte plint. Beluikte rechthoekige vensters. Circa 1932 achteraanbouwsel onder schilddak toegevoegd.

Ten westen, voormalige stallen omgebouwd tot woonhuis met verankerde gewitte gevels op gepikte plint. Rechthoekige muuropeningen.

Vroegere dienstgebouwen ten zuiden gesloopt circa 1932. Achterin de tuin, langgestrekt hoevetje met 19de-eeuws voorkomen.

• Kadasterarchief Oost-Vlaanderen, mutatieschetsen Gent, afdeling XXVI (Afsnee), 1932/25.

Auteurs: Bogaert, Chris