Kasteel Roman met park

bouwkundig / landschappelijk element

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kasteel Roman met park

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kasteel Roman

Beschrijving

Voorheen zogenaamd Kasteel Roman. Heden fraai landhuis van twee bouwlagen onder leiendak, grotendeels daterend van 1908, doch met oude kern minstens opklimmend tot de 18de eeuw. Gelegen in een park in landschappelijke stijl. Bakstenen gevels deels op natuurstenen deels op gecementeerde plint begroeid met klimop. Van het oude huis rest een rechthoekig centraal blok van drie traveeën met behouden 18de-eeuwse deuromlijsting van arduin: rondboogdeur (met 19de-eeuwse waaier) ingeschreven in rechthoekige omlijsting. Rechthoekige beluikte vensters. Aan de achtergevel rotonde van één bouwlaag met beluikte rondboogvensters (2de kwart 19de eeuw?). In 1908 toevoeging van aanbouwsels links en rechts; zuidkant gemarkeerd door puntgevels met vakwerk.

Ten zuidwesten, wagenhuis van 1837.

• Kadasterarchief Gent, mutatieregisters, Drongen, schetsen, 1837 (nummer 34), 1908 (nummer 59)