erfgoedobject

Het Groot Pachthof

bouwkundig element
ID
26279
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/26279

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Het Groot Pachthof
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is deel van de aanduiding als erfgoedlandschap Leeuwenhof
    Deze aanduiding is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Het Groot Pachthof
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

"Het Groot Pachthof" op een figuratieve kaart van de goederen van de kartuizers opgemeten door J. de Deken, in 1747. Oude hoevegebouwen gelegen aan een landweg aan de Ringvaart, daterend uit de 18de eeuw. Voorheen volledig omwald, heden afgesloten door een gracht en een groen-wit geschilderd ijzeren hek.

Goed bewaard afzonderlijk staand boerenhuis van zes traveeën met geschilderde gevels op gepikte plint, afgedekt met zadeldak (pannen). Verankerde naar het noorden gerichte voorgevel met vernieuwde rechthoekige vensters met persiennes en een laag korfboogdeurtje. Uitgesneden modillons onder het overstekende dakschild. Zijtuitgevels met aandaken, schouderstukken en muurvlechtingen, korfboogvormig laadvenster in de geveltop. Linkerzijgevel versterkt door twee steunbeertjes en voorzien van rond uilengat. Rechterzijgevel voorzien van bolbekroning op topstuk. Aan de achterzijde mank dak boven het achterhuis met kleine beluikte venstertjes. Volgens de tekening op de kaart van 1747 oorspronkelijk L-vormig aangebouwde vleugel aan de linkerzijde.

Ten westen van het erf, twee loodrecht op elkaar staande stallen, waarvan de oudste met hondenkop boven de deur. Ervoor grote mestvaalt en vijvertje. Verderop paalschuur.

Ten noorden interessante dwarsschuur, volledig uit hout opgetrokken met horizontale beschieting onder pannendak en uiterst rechts in het dak verhoogde doorritpoort.

  • Rijksarchief Gent. Kaarten en plans 65 a, nummer 419.

Bron: BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. 1982: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Fusiegemeenten, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4nd, Brussel - Gent.
Auteurs: Lanclus, Kathleen
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Het Groot Pachthof [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/26279 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.