erfgoedobject

Omwalde hoeve Rijckhof of Oostgavere

bouwkundig element
ID
26281
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/26281

Juridische gevolgen

Beschrijving

Zogenaamd "Rijckhof" of "Oostgavere". Fraaie omwalde hoeve met knotwilgen aan de walgrachten.

Woonhuis met voorgevel gericht naar de boomgaard aan de straatkant, vermoedelijk daterend uit de tweede helft van de 18de eeuw. Witgeschilderde gevel van vijf traveeën op gecementeerde plint onder zadeldak (pannen). Rechthoekige vensters met 19de-eeuws houtwerk en luiken met hartvormige lichtopening. Rechtertravee later toegevoegd? Steekboogdeurtje in vernieuwde bakstenen omlijsting en fijn waterlijstje. Rechterzijgevel met aandak en muurvlechtingen. Aan de achterzijde verruimd. Links van het woonhuis aanleunende stal onder doorlopend zadeldak en met grote poort van 1931.

Ten westen, brede dwarsschuur onder zadeldak met in het dak verhoogde doorritpoort en in de zuidgevel voorzien van luchtgaten, vergroot in 1931.

Duiventoren gelegen in de boomgaard voor het woonhuis en opgetrokken in 1931. De duiventil bevindt zich op de verdieping boven de paardenstal en doet heden dienst als hooizolder. Witgeschilderde gebouwtjes op gepikte plint. Hoofdgebouw met hoge puntgevel onder zadeldak aan weerszijden geschraagd door lagere zijaanbouwsels onder lessenaarsdak. Rechthoekige deuren en luiken met groen- en witgeschilderde verticale planken. Achtergevel met twee oversteken op muizentand voorzien van respectievelijk vijftien en elf vlieggaten boven een loopplaat. Voorzien van een achteraanbouwsel met bakhuisje.

  • Kadasterarchief Oost-Vlaanderen, mutatieschetsen Gent, afdeling XXVII (Drongen), 1931/62.
  • DEPRAET O.S. 1966: Duiventorentjes in Oost-Vlaanderen, Oost-Vlaamse Zanten 3-4, 137-138.

Bron: BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. 1982: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Fusiegemeenten, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4nd, Brussel - Gent.
Auteurs: Lanclus, Kathleen
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Omwalde hoeve Rijckhof of Oostgavere [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/26281 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.