Arbeiderswoningen in beluik

Beschrijving

Oude constructie, in 1887 verbouwd en in 1896 verder omgevormd tot het huidige beluik, bestaande uit een rij van negen arbeiderswoningen van samen achttien traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (pannen). Geschilderde en verankerde bakstenen gevel met licht getoogde muuropeningen geritmeerd volgens repeterend schema. Slechts een bovenvenster per huis. De roodgeschilderde achtergevel getuigt van de vroegere staat en functie (stallen of wagenhuis van nu gesloopt kasteeltje). Vijf traveeën met bepleisterde rondboogarcade waarin de kleine muuropeningen aangebracht zijn van de huisjes. Ertegenover parallelle rij met dienstgebouwtjes (voormalige stal?).

• Kadasterarchief Gent, mutatieregisters, Drongen, schetsen, 1887 (nummer 4), 1896 (nummer 3).

Auteurs: Lanclus, Kathleen