erfgoedobject

Herenhuis met dienstgebouw

bouwkundig element
ID
26289
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/26289

Juridische gevolgen

Beschrijving

Herenhuis in neotraditionele stijl met bijhorende voormalige brouwerij, naar verluidt zogenaamd "Den Haring". Bakstenen hekpijlers tegenover woonhuis, verfraaid met spitsboognissen op de vier zijden, muizentand en obeliskbekroning.

Woonhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (pannen), uit eind 19de eeuw op de plaats van een ouder huis. Bakstenen lijstgevel met dubbelhuisopstand afgelijnd door dubbele muizentand.

Getoogde vensters met hoekstenen op lekdrempel. Borstweringen versierd met faiencepaneeltjes en sierankers. Flankerende dienstgebouwtjes onder geknikt zadeldak (rechts nummer 46).

Voor het woonhuis twee dwarsstaande dienstgebouwen van de voormalige brouwerij. Het linker bakstenen gebouwtje van zeven traveeën onder geknikt zadeldak (pannen), dateert van 1897. Lijstgevel afgelijnd met tandlijst, geritmeerd door rechthoekige nissen waarin getoogde vensters, middentravee hoger opgetrokken in dakvenster met puntgevel.

  • Kadasterarchief Oost-Vlaanderen, mutatieschetsen Gent, afdeling XXVII (Drongen), 1897/1.

Bron: BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. 1982: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Fusiegemeenten, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4nd, Brussel - Gent.
Auteurs: Lanclus, Kathleen
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

De bijgebouwen van het herenhuis zouden onterecht als voormalige brouwerij Den Haring bestempeld zijn. Deze bevond zich in een naburig, ondertussen reeds gesloopt pand in de Boskeetstraat. Het herenhuis zou gebouwd zijn door de familie Blanchaert, vermoedelijk in opdracht van architect en meubelmaker Gaston Joseph Alfonse Blanchaert. Het eenlaags volume dat links aan het woonhuis aangebouwd werd, deed dienst als werkschuur. Het rechtse volume werd gebruikt als stal. In het dwarse, vrijstaande dienstgebouw rechts (huisnummer 46A) bevond zich eveneens een werkschuur en stal.

Het vrijstaande dienstgebouw van zeven traveeën breed, dat zich bij de inventarisatie links voor het woonhuis bevond, werd gesloopt. 

  • Informatie verkregen door eigenaars. 
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Herenhuis met dienstgebouw [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/26289 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.